Onze visie
Generatie aan Zet is het programma binnen de maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren met interesse in debatteren, politiek en democratie. Ons doel is om jongeren in heel Nederland te helpen om zich te ontwikkelen tot maatschappelijk actieve burgers. Generatie aan Zet geeft jongeren de kans om hun mening te vormen over maatschappelijke vraagstukken, met anderen in gesprek te gaan, en vervolgens zelf actief te worden.
Generatie aan Zet is gebaseerd op de drie pijlers van MDT: Iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling, en betekenisvolle ontmoetingen.
Pijler 1: Iets doen voor een ander en/of de samenleving
Jongeren organiseren activiteiten voor en met leeftijdsgenoten en dragen direct bij aan maatschappelijke debatten. Zij brengen belangrijke thema’s onder de aandacht van jong en oud. Veel vraagstukken hebben direct impact op jonge generaties, nu en in de toekomst. De MDT-activiteiten zorgen ervoor dat jongeren (beter) worden gehoord.
Pijler 2: Talentontwikkeling
Jongeren leren hun mening te vormen, deze respectvol te uiten, met anderen hierover in dialoog/debat te gaan. Ze ontwikkelen leiderschapsvaardigheden, effectief communiceren en samenwerken, omgaan met tegengestelde meningen en toch tot oplossingen komen. Het geeft ze waardevolle kennis en inzichten op maatschappelijke vraagstukken. Ook leren ze in gesprek te gaan met volwassen beleidsmakers over thema’s die hen raken. Dit alles, hebben we eerder gemerkt, heeft een groot effect op het zelfvertrouwen van deelnemers.
Pijler 3: Betekenisvolle ontmoetingen
Bij Generatie aan Zet ontmoeten de deelnemers niet alleen leeftijdsgenoten van andere scholen en uit andere provincies, maar ook politici, ambtenaren, experts, journalisten en/of bestuurders.
Ontmoeting tussen jongeren en beleidsmakers zorgt ervoor dat de afstand tussen deze twee groepen kleiner wordt. Voor jongeren die op de middelbare school zitten of daar net klaar mee zijn, is de politiek meestal nog ver weg. Door MDT komen jongeren in contact met deze ‘mensen uit de werkende wereld’ en zien ze dat die ook voor hen relevant en bereikbaar is. Deelnemers treden met het project buiten hun eigen ‘bubbel’, gaan in gesprek over relevante thema’s en zien intussen ook hoeveel we allemaal gemeenschappelijk hebben. Daarmee verkleinen we de kloof tussen jong en oud, en tussen nog niet stemgerechtigd en politiek / professioneel actief. Dat stimuleert jongeren ook om zelf actief te blijven of actief te worden, bijvoorbeeld in de politiek of bij vrijwilligersorganisaties.